Бібліотека                   Енциклопедія

Плазуни та земноводні

865 illustration

Гадюка звичайна

Vipera berus

Опис:
Відносно невелика за розмірами отруйна змія, довжиною до 80 см. Тіло досить товсте. Самиці, зазвичай, крупніші за самців. Голова округло-трикутна, чітко відмежована від шиї. Зіниця вертикальна. Кінчик морди заокруглений, на передньому краї верхньої щелепи розташовані 2 крупні рухливі отруйні зуби. Забарвлення тулуба досить мінливе – від сірого до червоно-бурого із характерною зигзагоподібною смугою вздовж хребта та іксоподібним малюнком на голові. Інколи трапляються гадюки-меланісти – особини чорного кольору.

Природний ареал:
Ареал гадюки звичайної простягається від Північної і Центральної Європи до Далекого Сходу. В Україні цей вид населяє лісову і лісостепову зони.

Звички:
Перевагу надає мішаним лісам із великими галявинами. Любить селитися біля боліт, озер, струмків. У березні-квітні гадюки покидають місця зимівлі і через 2-3 тижні починають паруватися. Вагітність триває 3 місяці, після чого самиця народжує 8-12 малят, довжиною близько 16 см. Статеве дозрівання настає у 3-5 років. Живуть гадюки 10-15 років. Живиться цей вид змій дрібними гризунами, бурозубками, жабами птахами. Полюють зазвичай уночі. При зустрічі з людиною гадюка, як правило, прагне втекти і сховатися. При загрозі займає активну оборону: шипить, здійснює погрозливі кидки. Укус гадюки спричиняє ряд характерних симптомів: наявність одного-двох маленьких проколів на шкірі, поява сильного болю; через 10-15 хвилин розвивається набряк. З`являється головний біль, нудота, порушення зору, слабкість. Смертельні випадки бувають один раз на 80-100 укусів, переважно з людьми, які мають алергічні захворювання.

  • Illustration
  • Photos
  • Video