Бібліотека                   Енциклопедія

Птахи

  • Беркут
  • Біла трясогузка
  • Білий лелека
  • Блакитна синиця  або мала синиця
  • Боривітер звичайний
  • Велика синиця
  • Великий строкатий дятел
  • Вівсянка звичайна
  • Вівчарик-ковалик
  • Вільшанка або малинівка
  • Волове очко (кропивник)
  • Вухата сова
  • Галка
  • Глухар
  • Горобець хатній
  • Грак
  • Гриф чорний
  • Дика качка
  • Довгохвоста синиця
  • Жайворонок польовий
  • Жовна зелена
  • Звичайна вивільга (іволга)
  • Звичайна горихвістка
  • Звичайна зозуля
  • Звичайний зяблик
  • Звичайний канюк
  • Звичайний снігур
  • Зеленяк
  • Костогриз
  • Курочка водяна
  • Лелека чорний
  • Міська ластівка
  • Одуд
  • Орлан-білохвіст
  • Перепілка звичайна
  • Повзик звичайний
  • Польовий горобець
  • Припутень
  • Пугач
  • Сизий голуб
  • Сипуха звичайна
  • Сич домовий
  • Сільська ластівка
  • Сіра ворона
  • Сіра мухоловка
  • Сіра сова
  • Сірий журавель
  • Славка чорноголова
  • Сойка звичайна
  • Соловейко східний
  • Сорока
  • Сорокопуд-жулан
  • Співочий дрізд
  • Чорний дрізд
  • Чорний стриж
  • Чорноголовий щиглик
  • Шпак звичайний
  • Яструб малий (або яструб перепелятник)
801 illustration

Беркут

Aguila chrysaёtos

Опис:
Один із найбільших видів орлів. Вага самців 2,8-4,6 кг, а самиць – 3,8-6,7 кг. Довжина тіла 78-93 см. Розмах крил сягає 2,4 м. У дорослого птаха верх голови і задня частина шиї рудувато-вохристі із золотим відтінком, інше оперення – темно-буре; хвіст сіруватий із темними поперечними смугами, на кінці – широка темна смуга. У молодого птаха забарвлення темно-буре, хвіст білий із темною смугою на кінці.

Природний ареал:
Гніздовий ареал охоплює лісову зону та гори Північної Америки і Євразії. В Україні гніздиться на високогірних ділянках Карпат, дуже рідко на Поліссі. Під час міграцій та на зимівлі інколи трапляється в інших областях.

Звички:
Мешкає у різноманітних відкритих ландшафтах, що рідко відвідуються людьми. У гніздовий період перевагу надає старим хвойним і широколистяним лісам. На місцях гніздування з`являється в лютому. Моногамний вид. Гнізда влаштовує на деревах або скелях. Наприкінці березня самиця відкладає 1-2 яйця, які висиджує 45 діб. Частіше виживає одне пташеня, яке залишається в гнізді до початку серпня. Статевої зрілості беркут досягає на 4-5 році. Тривалість життя до 40-50 років. Живиться птахами і ссавцями розміром до лисиці. Взимку значне місце в раціоні займає падло. У деяких азійських країнах приручених беркутів використовують для полювання на дичину. На чисельність беркута негативно впливають: вирубування старих лісів, скорочення кормової бази, вбивство птахів для виготовлення опудал. Занесений до Червоної книги України та до Європейського Червоного списку.

  • Illustration
  • Photos
  • Video
  • Audio